Mulți tineri cu spiritul antreprenoriatului, deseori fără experiență, vor să înceapă sau au început o afacere, iar ca acest drum să înceapă cu dreptul, e bine, de multe ori, să ne inspirăm din poveștile reale ale celor care, astăzi, sunt numiți “Antreprenori de succes”. Așadar, în acest articol am enumerat cinci cărți care pe mine m-au ajutat enorm îndelungul drumului meu din antreprenoriat și în dezvoltarea realistă a mindset-ului.

Am citit foarte multe cărți despre antreprenoriat, despre startup-uri, despre viață marilor fondatori și despre companiile gigant pe care aceștia le conduc. Sunt de părere că din aceste cinci cărți mi-am extras baza de care aveam nevoie și gândirea pragmatică care mă ajută foarte mult în progresul meu zilnic.

1. De la zero la unu (Peter Thiel cu Blake Masters)

Mai pe scurt, note despre startup-uri sau cum să construiești viitorul.

Am vrut ca această carte să fie prima pe care o dau ca exemplu, deoarece este și cartea care mi-a schimbat semnificativ viziunea despre antreprenoriat.

În “De la zero la unu”, legendarul antreprenor și investitor Peter Thiel ne arată cum să descoperim soluții originale pentru a crea aceste lucruri noi. Marele secret al vremurilor noastre este că mai avem încă frontiere necunoscute de explorat și invenții noi de creat.

Thiel pornește de la premisa că trecem printr-o perioadă de stagnare tehnologică, chiar dacă suntem prea distrași de miriada de dispozitive mobile strălucitoare ca să putem observa realitatea. Tehnologia informatică s-a îmbunătățit rapid, dar nu există niciun motiv pentru care progresul ar trebui să fie limitat la computere sau în Silicon Valley. Progresul poate apărea în orice industrie sau zonă de business și izvorăște din cea mai importantă abilitate pe care ar trebui să o stăpânească un lider: capacitatea de a învăța să gândească pe cont propriu.

“De la zero la unu” prezintă atât o viziune optimistă a progresului, cât și o perspectivă nouă asupra inovației: aceasta începe atunci când înveți să-ți pui întrebările care te ajută să descoperi valoare în locuri neașteptate.

2. Cum să dai lovitura (Gary Vaynerchuck)

În această carte, Gary disecă toate platformele majore de rețele sociale din prezent pentru ca toată lumea, de la un instalator la un patinator profesionist, să știe exact cum să-și amplifice brandul personal pe fiecare dintre ele.

În bestsellerul său internațional din 2009, “Dă lovitura!”, Gary insistă că un brand personal viu era esențial pentru succesul în domeniul antrepenoriatului. În “Cum să dai lovitura”, acesta explică motivele pentru care acest lucru e cu atât mai adevărat în ziua de azi, oferind o perspectiva unică asupra lucrurilor care s-au schimbat și asupra principiilor care rămân la fel.

Pentru cei cu mai multă experiență, “Cum să dai lovitura” clarifică anumite nuanțe mai puțin cunoscute, oferind sfaturi inovatoare și ajustări inteligente ale unor strategii obișnuite.

3. De la idee la bani (Napoleon Hill)

O carte care a făcut legendă şi ale cărei pagini ascund formula prosperităţii materiale şi a împlinirii spirituale, o formulă care, deşi veche, continuă să-şi afirme valabilitatea chiar şi în vremurile noastre moderne.

“De la idee la bani” este cea mai cunoscută scriere a lui Napoleon Hill şi, totodată, una dintre cele mai vândute cărţi din toate timpurile. Expunând, în esenţă, 13 paşi spre îmbogăţire, autorul mizează, în primul rând, pe cultivarea unei conştiinţe a banilor, a unei întregi filosofii despre succes şi prosperitate. Volumul aduce în plus şi un ghid de acţiune, care vine în sprijinul cititorilor cu sfaturi privind atingerea şi menţinerea succesului.

4. Elon Musk: Tesla & SpaceX (Ashlee Vance)

În această carte, Vance prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor.

Pentru oricine este interesat de tehnologie, de antreprenoriat sau de istoria celor care au ajuns în vârf, cartea lui Ashlee Vance, “Elon Musk: Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic”, este o fereastră grozavă și unică în lumea poate celui mai important antreprenor al prezentului. Vance ne oferă un tablou impresionant al personalității unice a lui Musk, al energiei, hotărârii și abilitații sale de a reuși în circumstanțe dure.

Într-o perioada în care nenumărate companii sunt interesate mai degrabă să câștige bani și mai puțin să-și asume unele riscuri în dezvoltarea unor tehnologii radicale, Musk iese în evidență drept singurul om de afaceri cu suficient dinamism și viziune pentru a ataca – și revoluționa – trei industrii diferite în același timp. Vance argumentează că succesul lui Musk readuce în prim-plan ambiția și spiritul de inovare care au făcut din America un lider economic și intelectual.

Cartea este plină de anectode și citate memorabile, care iluminează trăsăturile esențiale ale lui Musk.

5. Tată bogat, tată sărac (Robert T. Kiyosaki)

Iar ca un ultim exemplu, fiind una dintre cele mai populare cărți, „Tată bogat, tată sărac“ contestă perspectiva obișnuită pe care oamenii o au asupra banilor și oferă un ghid de educație financiară pentru toți cei care nu au primit cunoștiințele necesare în timpul școlii.

Autorul aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câştigi mult ca să te îmbogăţeşti și ne învață ce şi cum să le spunem copiilor despre bani, astfel încât să aibă succes financiar în viitor.

“Not all readers are leaders, but all leaders are readers.”

Harry Truman

Aceste cinci cărți folosite ca exemple sunt, după părerea mea, printre cele mai importante cărți pe care orice tânăr antreprenor ar trebui să le citească. Sunt tot odată și cărțile care mie mi-au schimbat mult mindset-ul și viziunea antreprenorială.

P.S. Contează mult să pui în aplicare și lucrurile despre care citești. 🙂

Până data viitoare, spor la citit!

Fredy Andrei
Author

A 18 years old Self-made Entrepreneur, Stock Investor, UI/UX Designer. Passionate about travel, nature, and technology.

Write A Comment