În articolul acesta voi enumera câteva reguli importante și îți voi da câteva exemple de obiective de care trebuie să ții cont și care, la rândul lor, te vor ajuta să ai o situație financiară mai stabilă ca tânăr student/elev.

Atunci când ai 18-20 de ani, ai tendința de a nu-ți păsa atât de mult de viitor și faci tot posibilul să profiți de faptul că ești tânăr, cauți mai mult să te distrezi, să fii mai mult lângă prieteni și este bine. Totuși, dacă alegi să înțelegi educația financiară încă din tinerețe, s-ar putea să te ajute foarte mult.

Cu toate acestea însă, este foarte important să pornești cu dreptul în aventura ta financiară, astfel încât să nu te lovești de probleme financiare grave neremediabile. Ținând cont de aspectul financiar al vieții tale și devenind mai chibzuit, vei putea să îți dezvolți o fundație solidă care, pe termen lung, îți vă oferi succesul financiar pe care îl dorești.

”Don’t tell me where your priorities are. Show me where you spend your money and I’ll tell you what they are.”

James W. Frick

1.Investește, chiar și puțin

Odată cu existența de aplicații precum Revolut, eToro și altele, a devenit mai ușor ca niciodată să investești pe piața bursieră. Cu cât începi mai devreme, cu atât mai mult banii tai pot da randamente considerabile.

Nu ai nevoie de câteva mii de dolari pentru a începe să investești, doar 5-10 dolari și un pic de curiozitate. Revolut, de exemplu, permite utilizatorilor să-și înceapă cariera de investiții cu doar 1 dolar. Deci ce mai astepti?

2.Creează-ți un fond de urgențe

Într-o lume incertă, este important să fii proactiv. În loc să aștepți până când se întâmplă ceva cu adevărat îngrozitor, de ce să nu ai un plan de urgență în loc? Înființarea unui fond de urgență nu necesită mult efort și poti începe mic la început. Obișnuiește-te să elimini o sumă care are sens din bugetul tau în fiecare lună.

Crează-ți un cont separat pentru fondul tau de urgență și utilizează retrageri automate lunare pentru a-l finanța. Setează-l si uită de el până în momentul în care chiar vei avea nevoie. Vei realiza cât de important este să ai un fond pentru situații de urgență in zilele mai puțin placute.

3.Exclude datoriile și evită altele noi

Arunca o privire bună și dură asupra situației tale financiare, deoarece acesta este un pas esențial în atingerea stabilității financiare. Înainte de a stabili orice planuri și obiective financiare, trebuie să iei în considerare scăparea de orice formă de datorie. Tristul adevăr este că nu îți poți investi banii în mod eficient atunci când ai multe datorii acumulate. Scrie-ți un plan pentru a face față oricărei datorii pe care le ai și încearcă cât mai mult posibil să te ferești de altele noi.

4.Fă-ți un buget limitat

Controlul cheltuiri baniilor poate fi o sarcină destul de grea. La 18-20 de ani, este un moment bun pentru a exersa stabilirea și urmarea unui buget. Dacă nu esti sigur câți bani cheltui lunar, utilizeaza un tracker de cheltuieli pentru a evalua cheltuielile tale pentru cel puțin 2-3 luni și atunci poti decide ce să incluzi și să excluzi din bugetul tău.

5.Creează-ți mai multe surse de venit

Pe măsură ce avansezi în viață, responsabilitățile tale cresc odată cu tine. Mai multe responsabilități se traduc în mai multe facturi și este important să nu depindem de un singur flux de venituri. O muncă constantă este excelentă, dar dacă nu esti diversificat, vei pierde locul de muncă din orice motiv. Dezvoltă-ți diferite abilități pentru a putea crește și a forma mai multe surse de venit care să îți acopere în primul rand facturile.

Acestea sunt doar 5 “reguli” importante care pe mine m-au ajutat și care sigur te vor ajuta și pe tine să ajungi la succesul financiar pe care ți-l dorești.

Fredy Andrei
Author

A 18 years old Self-made Entrepreneur, Stock Investor, UI/UX Designer. Passionate about travel, nature, and technology.

Write A Comment