Am ţinut mortiş ca primul articol de pe acest blog să fie legat de importanţa educaţiei antreprenoriale în viața unui adolescent ce se aruncă în mâinile antreprenoriatului și despre primele eșecuri pe care le-am trăit pe pielea mea în primii mei pași din antreprenoriat.

Chiar dacă trăim în era internetului și suntem înconjurați de surse de informare la orice pas, principala sursă de informare rămâne, în cele din urmă, școala, unul dintre marii inamici ai tinerilor antreprenori. Am realizat ce rol important are predarea educației antreprenoriale la momentul potrivit și ce înseamnă să-ți devii autodidact când nu ți se explică lucruri financiare importante.

Am pornit pe drumul antreprenoriatului încă de prin 2013, la vârstă de numai 11 ani, unde îmi câștigam primii mei bani ca Graphic Designer Freelancer. Acela a fost anul care a dat “start-ul” încrederii în mine și tot odată anul care m-a făcut să îmi dau seama cât de important este să știi cum să îți manageriezi proprii bani.

După trei ani de făcut Freelancing, a urmat o serie de idei de afaceri care nu prea aveau sens și care sigur nu aveau un viitor foarte strălucit, dar de care am fost super entuziasmat și bucuros în momentul respectiv.

“Un vis nu devine realitate prin magie; este nevoie de transpirație, determinare și muncă grea.”

Colin Powell

Rezultate încep să apară abia în anul 2017, anul care mi-a schimbat foarte mult viziunea asupra antreprenoriatului, acesta fiind primul an în care s-au văzut mici realizări în cariera mea de tânăr antreprenor. Tot odată anul în care am experimentat pentru prima oara cum este să lucrezi în echipa. Așa că m-am înscris alături de echipa mea formată de câțiva colegi de liceu la un concurs antreprenorial organizat de JA Romania.

Bibliocafe a fost prima idee de afacere care a avut o rată de succes destul de mare, dar de care nu s-a profitat îndeajuns de mult de ea. Aceasta fiind și ideea de afacere care ne-a dus în finala marelui concurs organizat de cei de la JA Romania și tot odată oportunitatea care ne-a arătat cât de importantă este comunicarea dintre membrii echipei în dezvoltarea unei afaceri.

După o pauză destul de lungă în care eram în până de idei și încercam să găsesc soluții unor probleme comune oamenilor, mi-am pus cap la cap pasiunile software de Web Design & Development cu cele ale antreprenoriatului și așa au apărut Simmmple Web și IT Under 18. Două idei de business care aveau destul de mult succes în mediul online și software.

Simmmple Web avea la baza prestarea serviciilor de Dezvoltare & Design Web și crearea de Web & Mobile Apps, pe de altă parte fiind și prima companie / idee de afacere personală care chiar avea impact către persoane din toate colțurile lumii (mai exact din 159 de țări), tot odata si singura care m-a făcut să mă lovesc de probleme reale cu care nu mă mai întâlnisem până atunci.

IT Under 18 avea să fie primul grup care conecta pasiunile tinerilor IT-iști și antreprenori de până în 18 ani din România. Această comunitate era extinsă pe mai multe platforme de social media și era formată din peste 50 de tineri pasionați și talentați din acea industrie.

Ca de final al acestui articol, am făcut o listă cu greșelile pe care eu le-am făcut la început de drum în antreprenoriat fiind și lucrurile de care ar fi trebuit să stiu să mă feresc și care nu mi-au fost explicate în scoală/liceu:

 1. Intrarea într-o afacere fără oportunități
 2. Neatentia la problemele reale ale clientului
 3. Lipsa planului de business
 4. Amânarea timpului pentru luarea deciziilor
 5. Estimările nerealiste
 6. Neglijarea investitului în marketing
 7. Neluarea în calcul potentialele riscuri

În concluzie, sfaturile mele pentru orice tânăr ce vrea să se “arunce” în drumul antreprenoriatului ar fi:

 • să ții cont de greșelile de mai sus menționate (te-ar putea ajuta să nu greșești atât de mult)
 • să nu ai așteptări de la vreo unitate de învățământ când vorbim de antreprenoriat (ex: scoala, liceu, etc.)
 • dedică mult timp pentru educația financiară cât și antreprenorială (prin intermediul cărților, al internetului chiar și prin discuțiile cu antreprenorii de succes)
 • să nu iți fie frică să iei decizii (care la rândul lor trebuiesc gândite foarte bine)

Și ar fi mult mai multe subpuncte dar pe care trebuie să le găsești singur prin dedicare, încercări, și așa mai departe. Ține minte că este nevoie de timp pentru a construi ceva mare. Muncește din greu și dă tot ce ai mai bun. 🙂

Fredy Andrei
Author

A 18 years old Self-made Entrepreneur, Stock Investor, UI/UX Designer. Passionate about travel, nature, and technology.

Write A Comment